• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Human Anatomy And Physiology - IV

1. Mark the correct statement.
1) All lipid soluble hormones circulate in blood only bound to plasma proteins.
2) All the hormone receptors are proteins, present on cell membranes of the target organ.
3) All lipid soluble hormones are steroid hormones.
4) All water soluble hormones circulate in blood plasma in a free form.
Ans: 4(All water soluble hormones circulate in blood plasma in a free form.)


2. Read the following statements and find out the wrong one.
1) Amine hormones are derivatives of amino acids.
2) Peptide and protein hormones are polymers of amino acids.
3) Steroid hormones are derivatives of cholesterol.
4) All types of hormones are chemically proteins.
Ans: 4(All types of hormones are chemically proteins.)


3. Nervous and endocrine systems are connected by
Ans: Hypothalamus


4. The endocrine gland lodged and protected in sella tursica is
Ans: Pituitary gland


5. During parturition, this hormone causes the contractions of uterine muscles.
Ans: Oxytocin


6. Diurnal circadian rhythms are regulated by
Ans: Melatonin


7. Non iodised hormone secreted by the largest endocrine gland is
Ans: Calcitonin


8. It is called hypercalcimic hormone
Ans: Parathormone


9. Differentiation of T - lymphocytes is influenced by
Ans: Thymosin


10. Milk ejecting hormone is
Ans: Oxytocin


11. Somatocrinin is
Ans: Growth hormone releasing factor secreted by hypothalamus.


12. ACTH stimulates
Ans: Zona fasciculata


13. In renal tubules mineralo corticoides like aldosterone increase.
Ans: 


14. Hormone responsible for ovulation is
Ans: LH


15. Match the following.

A) Adrenal medulla I) Homologous to endostyle
B) Neurohypophysis II) Modified sympathetic ganglion
C) Thyroid gland III) Hypothalamus
D) Adrenal cortex IV) Mesodermal
  V) Rathke's pouch

Ans: A    B    C   D
         II   III   I    IV

 

16. Match the following.

A) Oogenesis I) Oxytocin
B) Ovulation II) MSH
C) Parturition III) PRL
D) Lactation IV) FSH
  V) LH

 Ans: A   B  C  D
         IV  V  I   III


17. Match the following.

A) Interstitial cells I) Pancreatic juice
B) Acinar cells II) Testosterone
C) Alfa cells III) Insulin
D) Beta cells IV) Glucagon
  V) Somatocrinin

Ans: A  B  C   D 
        II   I   IV  III

 

18. Study the following.


The correct combinations are
Ans: a, b, c


19. Assertion (A): Although the hormone travels throughout the body through blood, it affects only specific target cells.
    Reason (R): Hormone receptors are specific for a hormone and are associated with specific target cells.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.

 

20. Assertion (A): Adrenal medulla is ectodermal.
     Reason (R): Adrenal medulla is modified sympathetic ganglion.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.


21. The following are present in an adrenal gland.
     a) Zona glomerulosa   b) Zona reticularis  c) Chromaffin cells   d) Zona fasciculata
     The correct sequence from out side to inside is
Ans: a - d - b - c


22. Study the following statements about thyroid gland.
    a) Thyroid is the largest endocrine gland
    b) It is homologous to endostyle of prochordates
    c) Its follicular cells secrets hormones derived from tyrosine
    d) Its parafollicular cells secrete thyroxine
    Among the above, correct statements are
Ans: a - b - c

 

23. The following are endocrine glands of man.
   a) Pituitary    b) Thyroid    c) Adrenal cortex   d) Adrenal medulla
   Which of the above are ectodermal in origin
Ans: a - d


24. Buffalo hump, pendulous abdomen, moon face etc., are symptoms of
Ans: Cushing's disease


25. Over secretion of somatotropin in children leads to
Ans: Gigantism


26. Hypothyroidism in adults leads to
Ans: Myxedema


27. Hyposcretion of gluco corticoides leads to
Ans: Addison's disease


28. Match the following.

A) Diabetes incipidus I) Cretinism
B) Diabetes mellitus II) Bronzen skin
C) Addison's disease III) Insulin
D) Cushing's disease IV) Buffalo hump
  V) Vasopressin

Ans: A    B    C   D
         V   III   II    IV


29. Match the following.

A) Hypothyroidism I) Addison's disease
B) Hyperthyroidism II) Kidney stones
C) Hypoparathyroidism III) Grave's disease
D) Hyperparathyroidism IV) Tetany
  V) Myxedema

Ans: A    B   C    D
        V   III   IV    II

 

30. Assertion (A): A person with myxedema is sensitive to cold.
    Reason (R): Myxedema is due to hyposecretion of thyroid hormone that maintain body temperature.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.


31. Study the following.
       a. Diabetes incipidus is due to hyposecretion of ADH.
       b. Diabetes mellitus is due to hyposecretion of Insulin.
       c. Hyposecretion of Cortisol leads to Addison's disease.
       d. Hyper secretion of Cortisol causes Cushing's disease.
       Among the above, the wrong statement(s) is/are -
Ans: None


32. Which of the following hormones of human body regulate the blood calcium and phosphate?
       1) Glucagon          2) Growth hormone    

      3) Parathormone    4) Thyroxine
Ans: Parathormone

 

33. Which of the following pairs are incorrectly matched?
    a. Glucagon            -    Beta cells          b. Testosterone    -     Sertoli cells
    c. Corpus luteum    -   Progesterone      d. Insulin           -     Diabetes mellitus
Ans: a - b


34. Study the following statements.
       a. Calcitonin regulates the metabolism of calcium.
       b. Oxytocin stimulates contraction of uterine muscles.
       c. Grave's disease is due to malfunctioning of adrenal gland.
       d. ADH stimulates water absorption and increase urine production.
       The wrong statements are
Ans: c - d

 

35. Study the following.
       a. The network of organs, cells and proteins that protect the body from harmful, infectious agents is called immune system.
       b. Ability of the organism to fight against pathogens is called immunity.
       c. Tears contains an enzyme called lysozyme.
       d. Interleukins are secreted by erythrocytes.
       Which of the above are correct?
Ans: All except d


36. Phagocytes, natural killer cells come under
Ans: Second line of defence


37. Perforins and granzymes are produced by
Ans: Natural killer cells


38. Read the following statements.
a. TH cells involve in humeral and cell mediated immunity.
b. Perforins make holes to the target cell membranes and granzymes enter the target through them and begin apoptosis.
c. NK - cells are a type of lymphocytes.
d. B - cells involve in humeral immunity.
Find out the wrong statements from the above.
Ans: None


39. Which of the following are mismatched?
      1) Monocytes       -   Blood        2) Kupffer cells     -   Connective tissue
      3) Microglial cells   -   Brain     4) Mesangial cells   -   Kidney
Ans: 2(Kupffer cells - Connective tissue)


40. Basophlils are
Ans: Involved in production of bradykinins


41. Assertion (A): Basophils are not phagocytes by help in immunity.
    Reason (R): Basophils release inflammatory mediators like histamines, heparinand fight against the infections.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.


42. Match the following.

A) Interferons I) Induce synthesis of antiviral proteins
B) Perforins II) T - helper cells
C) Granzymes III) Form pores on target cell membrane
D) Interleukin - 2 IV) Initiate apoptosis
  V) Act as antiviral protein

Ans: A   B   C   D
         V  III   IV  I


43. In an antibody, the antigen is attached to its
Ans: Paratope

 

44. Graft rejection is due to
Ans: Cell mediated immunity


45. HIV attacks on these cells in human body
Ans: T - cells, Dendric cells

Posted Date : 14-10-2020