• facebook
  • whatsapp
  • telegram

STRUCTURAL ORGANISATION IN ANIMALS

1. Observe the following.
  a) Tissues    b) Systems     c) Organs   

   d) Cells   e) Organism
    Arrange them in an asending order
Ans: d-a-c-b-e


2. Nerve cells and sensory cells are absent in-
Ans: Parazoa


3. Adult gastropods exhibit-
Ans: Asymmetry    

  
4. Pentamerous radial symmetry is exhibited by-
Ans: Echinoderms


5. Symmetry of sea anemones and acnidarians is-
Ans: Biradial


6. Body cavity lined by the mesodermal layers is-

Ans: Eucoelom


7. Read the following statements.
  a) Persistent blastocoel of embryo becomes body cavity in nematodes.
  b) The space between parietal (somatic) peritoneum and visceral (splanchnic)
  peritoneum is known as pseudocoelom.
  c) Schizocoelomates and enterocoelomates are eucoelomates.
  d) Flatworms are acoelomates.
Among the above, pick out the wrong one-
Ans: b(The space between parietal (somatic) peritoneum and visceral (splanchnic) peritoneum is known as pseudocoelom.)


8. Coelom of deuterostomes is-
Ans: Enterocoelom


9. Primary induction causes the regional specialisation of-
Ans: Alimentary canal

 


Ans: Echinodermata


11. Match the following.

Epithelium Example
A) Simple squamous I) Inner lining of intestine
B) Simple cuboidal II) Fallopian tube
C) Simple ciliated columnar III) Germinal epithelium
D) Simple nonciliated columnar  IV) Endothelium

                        
Ans: A   B    C   D
        IV  III   II   I

 

12. Assertion (A): The wall of urinary bladder is formed by stratified (compound) epithelium and is called transitional epithelium.
   Reason (R): Depending on the quantity of urine, wall of urinary bladder becomes thick or thin.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.


13. Sebaceous glands are-
Ans: Holocrine glands


14. The connective tissue cells that secrete serotonin are-
Ans: Mast cells


15. Read the following statements.
       a) Mast cells secrete vasodilators
       b) Brown adipose tissue is present in new borns
       c) Adipose tissue acts as an insulator
       d) Ligaments join a bone with another
      Find out the correct statements-
Ans: a, b, c, d

 

16. Match the following.

A) Hyaline cartilage I) Nose
B) Elastic cartilage II) Vertebral discs
C) Fibrous cartilage III) Tendon
D) Chondrocytes IV) Epiglottis
  V) Inactive

Ans: A   B   C   D
         I   IV   II   V

 

17. Adjacent lacunae in bone matrix are inter connected by-
Ans: Canaliculi


18. Match the following.

A) Replacing bones I) Os cardis
B) Investing bones II) Patella
C) Sesamoid bones III) Parietal
D) Visceral bones IV) Limb bone

Ans: A   B    C  D
        IV   III  II   I

 

19. After birth, blood cells are produced from-
Ans: Red marrow


20. These vitamins are essential for maturation of RBC-
Ans: Folic acid, B12


21. Study the following statements.
   a) Decrease of number of RBC is known as polycythemia.
   b) Decrease of oxygen in blood induces kidneys to secrete erythropoitin.
   c) Abnormal increase of number of WBC is called leucocytopenia.
   d) Granulocytes are also known as polymorpho nuclear leucocytes.
   Among the above, the wrong statements are-
Ans: a - c

 

22. Match the following.

A) Basophils I) Agranulocytes
B) Eosinophils II) Phagocytes
C) Neutrophils III) Allergy reactions
D) Monocytes IV) T - Cells
  V) Histamines

Ans: A   B    C   D
        V   III   II   I


23. Intercalated discs are present in-
Ans: Cardiac muscles


24. Nodes of Ranvier are associated with this tissue-
Ans: Nervous tissue


25. Nerve fascicle is enclosed by-
Ans: Perineurium


26. Cells of nervous tissue that develop from mesoderm-
Ans: Microgleal cells


27. Keratinised dead layer of skin is made up of-
Ans: Stratified squamous epithelium


28. The cavities of alveoli of lungs are lined by -
Ans: Squamous epithelium


29. Nails, hooves and horns are examples of
Ans: Epidermal structures


30. Blood cells involved in inflammatory reactions are-
Ans: Eosinophils


31. Histamine, serotonin, heparin etc are secreted by-
Ans: Mast cells


32. Fibroblasts, Macrophages, Mast cells are found in-
Ans: Areolar tissue


33. The following are WBC in blood of man. Arrange them in ascending order in terms of  their number
        a. Basophils   b. Neutrophils    c. Eosinophils    d. Lymphocytes   e. Monocytes
Ans: a-c-e-d-b


34. Mark the odd one-
     1) Monocyte         2) Lymphocyte         3) Neutrophil         4) Erythrocyte
Ans: 4(Erythrocyte)


35. These cells of connective tissue produce antibodies-
Ans: Plasma cells


36. Which of the following does not match-
     1) Muscle       -    ATP                  2) Heart        -    Pacemaker
     3) Monocyte  -    Haemoglobin    4) Nerve       -    Acetyl choline
Ans: 3(Monocyte - Haemoglobin)

 

37. Assertion (A): The wall of alimentary canal contains thick layers of muscles.
    Reason (R): Muscles help in mixing the food with enzymes secreted by different digestive glands.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.


38. The type of coelom found in hemichordates is-
Ans: Enterocoelom


39. Assertion (A): Absence of coelom is a disadvantage to acoelomates.
    Reason (R): Parenchyma restricts the movements of internal organs.

Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.


40. Read the following and choose the correct combinations
     a) Pseudocoelom     -       Persistent blastocoel      -   Nematodes
     b) Schizocoel         -       True coelom              -       Annelids
     c) Enterocoel         -       True coelom              -       Arthropods
      d) Haemocoel       -        Filled with blood         -       Arthropods
Ans: a, b, d

 

41. Ratio of number of RBC to WBC in a healthy man is about-
Ans: 500 : 1


42. Superficial layers are composed of dehydrated cells in this epithelium-
Ans: Stratified squamous keratinised


43. Involuntary and unstriated muscles are found in-
Ans: Stomach


44. Resting Macrophages of nervous tissue-
Ans: Microgleal cells


45. Match the following.

A) Areolar connective tissue I) Blubber
B) Adipose tissue II) Tendon
C) Reticular connective tissue III) Mast cells
D) Dense regular connective tissue IV) Bone marrow
  V) Chondrocytes

Ans: A    B   C    D
       III     I    IV   II

 

46. Match the following.

A) Polycythemia I) Decrease in number of RBC
B) Erythrocytopenia II) Increase in number of RBC
C) Eosinophilia III) Decrease in no. of Eosinophils
D) Haematopoisis IV) Production of blood cells
  V) Increase in number of Eosinophils

Ans: A   B  C   D
         II   I   V   IV


47. Cells that maintain blood-brain barrier are-
Ans: Astrocytes


48. Assertion (A): Nerve fibres of autonomous nervous system are non myelenated.
    Reason (R): Schwann cells are not associated with non myelenated fibres of peripheral nervous system.
Ans: A is true but R is wrong.

 

49. Study the following.


Among the above correct combinations are- 
Ans: a-d


50. Retina contains-
Ans: bipolar neurons


51. Muscle fascicle is enclosed by-
Ans: Perimysium

Posted Date : 14-10-2020