• facebook
  • whatsapp
  • telegram

Human Anatomy and Physiology - II

1. Lymphatic system in man is
Ans. Open type


2. Extra cellular fluid that enters the capillaries is called
Ans. Lymph


3. Study the following.
a. Lymphatic system is open type.
b. The main lymphatic duct opens into precaval vein at the junction of left internal jugular vein and left subclavian vein.
c. Tonsils and appendix are also lymphoid organs.
d. In lymph nodes harmful microbes are distroyed.
The correct statements are
Ans. a - b - c - d


4. Blood circulation takes the following course in human heart
Ans. Left atrium  Left ventricle  Body parts  Right atrium  Right ventricle.


5. Mitral valve guards the opening between
Ans. Left atrium and left ventricle


6. Chordae tendinae are found in
Ans. Ventricles of heart


7. Pick out the correct one.
1) SA node  Wall of atria  AV node  Bundle of His  Ventricles  Purkinje fibres
2) SA node  Wall of atria  AV node  Bundle of His  Purkinje fibres  Ventricles
3) SA node  AV node  Atria  Bundle of His  Ventricles
4) SA node  Atria  Bundle of His  AV node  Ventricles
Ans. SA node  Wall of atria  AV node  Bundle of His  Purkinje fibres  Ventricles


8. Study the following statements.
a. Atria and ventricles are externally separated by atrio ventricular septum.
b. Two ventricles are externally separated by an oblique inter ventricular groove.
c. Each atrium extends posteriorly as a flap called auricular appendix.
d. In embryonic stage the inter ventricular septum has fossa ovalis.
The correct statements are
Ans. b - c

 

9. Read the following statements.
a. Arteries supply blood from heart to different body parts.
b. Lumen of artery is narrow and valvular.
c. Arteries always begin with capillaries.
d. Tunica externa of an artery is formed by elastic, collagen fibres.
The correct statements are
Ans. a - d


10. Study the following.
a. Blood coagulation is also called homeostasis.
b. Blood clotting is a change in plasma.
c. Serum does not contain clotting proteins like prothrombin & fibrinogen.
d. Blood clot is also known as thrombus.
Which of the above statements is wrong?
Ans. a


11. Match the following.

A. Foramen ovale I.    Atrioventricular node
B. Ectopic pacemaker II.   Embryonic heart
C. Mediastenum III. Pulmonary & systemic arches
D. Ligamentum arteriosum IV.  Heart

        A    B    C    D
Ans. II    I    IV  III


12. Match the following.

A. Fossa ovalis I. Pulmonary arch
B. Bundle of His II. Post caval vein
C. Eustachian valve III. Inter artial septum
D. Semilunar valves IV. Inter ventricular septum

        A       B     C   D 
Ans. III    IV    II    I

 

13. Study the following.
a. Calcium ions are required for blood clotting.
b. To store blood citrates/oxalates of sodium or EDTA are used in blood banks.
c. Heparin is anticoagulant produced by mast cells and basophils.
d. Heparin decreases the activity of antithrombin.
The correct statements are
Ans. a, b, c


14. Match the following.

A. Coumadin I. Basophils
B. Heparin II. Antagonistic to vitamin K
C. EDTA III. Initiation of intrinsic pathway
D. Hageman factor IV. Preservative of blood

        A   B  C   D
Ans. II  I  IV  III

 

15. Study the following.

Ans. b-d
 

16. Study the following.

The correct combinations are
Ans. a - b

 

17. These are the layers in wall of heart
a. Epicardium        b. Myocardium              

 c. Parietal layer      d. Endocardium
Arrange them in correct sequence from interior to exterior
Ans. d-b-a-c

 

18. Arrange the following in a sequence based on flow of blood
    a. Right atrium                           b. Vena cavae          c. Right ventricle 
    d. Pulmonary arch                     e. Lungs                   f. Left atrium
    g. Common pulmonary vein     h. Left ventricle
Ans. b-a-c-d-e-g-f-h

 

19. Assertion (A): In human heart deoxygenated blood always flows from right ventricle into pulmonary arch only.
Reason (R): Pulmonary valve present at the base of pulmonary arch prevents the reverse flow of blood.
Ans. A and R are true. R is correct explanation for A.

 

20. Assertion (A): Left atrium receives oxygenated blood from lungs.
Reason (R): Tricuspid valve allows the blood to flow from left atrium only.
Ans. A is true R is False.

 

21. The important function of lymphatic system is
Ans. Return intestitial fluid into blood

 

22. Coronary heart disease is due to
Ans. Insufficient supply of blood to heart muscles

 

23. Tachycardia is
Ans. Fast heart rate

 

24. Arrange the events in blood clotting in correct sequence is
a. Formation of prothrombin activator
b. Formation of thrombin
c. Formation of insoluble fibrin
d. Formation of soluble fibrin
Ans. a-b-d-c

 

25. Myocardium is formed by
Ans. Cardiac muscles

 

26. Protonephridia primarily help in
Ans. Osmoregulation

 

27. Pericardial glands are excretory organs of
Ans. Molluscs

 

28. Glomerulus in Bowman's capsule is formed by the branches of
Ans. Afferent arteriole and efferent arteriole

 

29. Renin is secreted when
Ans. Blood pressure in afferent arteriole decreases

 

30. Role of angiotensin II is
Ans. To stimulate the secretion of aldosterone


31. Athreshold substance is
Ans. Creatinine

 

32. Capillary net around loop of Henle is
Ans. Peritubular net

 

33. Match the following.

A. Calyces I. Tips of pyramids
B. Renal papillae II. Extensions of cortex
C. Loop of Henle III. Storage of urine
D. Columns of Bertin IV. Pelvis edges accommadating pyramids
  V. Increase concentration of urine

          A   B   C   D
Ans. IV   I    V   II

 

34. Match the following.

A. Ammonia I. Amphibia
B. Urea II. Teleosts in fresh water
C. Uric acid III. Creatinine
D. Athreshold substances IV. Insects

          A  B   C   D
Ans. II   I   IV   III

 

 

35. Match the following.

A. Glomerular filtration I. Duct of Bellini
B. Obligatory water absorption II . Descending limb of loop of Henle
C. Facultative water absorption III. Bowman's capsule
D. Formation of urine IV. PCT
  V. DCT

          A    B   C  D
Ans. III   IV  V   I

 

36. Read the following.


The correct combination(s) among the above
Ans. a - b

 

37. Assertion (A): Renal fluid is progressively diluted as it passes through the ascending limb of loop of Henle.
Reason (R): The wall of ascending limb of loop of Henle is impermeable to water but permeable to absorb ions into medullary fluid.
Ans. A and R are true. R is correct explanation for A.

 

38. Assertion (A): Glucose content in urine is nil.
Reason (R): Glucose is a high threshold substance.
Ans. A and R are true. R is correct explanation for A.

 

39. Following are the blood vessels of kidney in man.
a. Renal vein        b. Renal artery         c. Afferent arteriole         d. Efferent arteriole
Arrange them in order of blood flow through a nephron.
Ans. b-c-d-a

 

40. Following are parts of nephron.
a. PCT             b. Collecting duct                c. DCT               d. LOH               e. Malpighian body

Show the correct sequence of flow of renal fluid.
Ans. e-a-d-c-b

 

41. Read the following statements.
a. Ammonia is formed by oxydative deamination of amino acids.
b. Uric acid is less poisonous than ammonia and urea.
c. Arachnids have coxal glands.
d. Rennin plays important role in urine formation.
Correct statements among the above are
1) a - b - c              2) b - c - d                3) a - c - d                   4) All are correct
Ans. All are correct

 

42. Read the following.
a. kidneys are retroperitoneal organs.
b. Angiotensin - II stimulates the adrenal cortex to secrete aldosterons.
c. The process of urination is called micturition.
d. Dialysis is done when kidneys fail to work.
e. Coxal glands are found in crustaceans.

Pick out the wrong statement.
Ans. e

 

43. Principle nitrogenous waste material in man is
Ans. Produced in liver and sent out through kidneys

 

44. Glucose is mainly absorbed in
Ans. PCT

 

45. In man, blood leaving liver and going to heart is rich in
Ans. Urea

Posted Date : 30-11-2020