• facebook
  • whatsapp
  • telegram

HUMAN ANATOMY AND PHYSIOLOGY - III

1. Macrophages exhibit this type of movement-
Ans: Amoeboid

 

2. In a striated muscle fibre, calcium ions are stored in-
Ans: sarcoplasmic reticulum

 

3. Read the following statements:
   a. Thin filament of myofibril is formed by actin, troponin and myosin
   b. Thick filament of myofibril is formed by tropomyosin
   c. The part of myofibril between two Dobie's lines is called sacromere
   d. H-zone is the middle part of A-band where thin filaments are absent
Among the above, the correct statements:
Ans:  c, d

 

4. In a myofibril regulatory proteins are-
Ans: troponin, tropomyosin

 

5. Muscle fatigue is due to-
Ans: Accumulation of lactic acid

 

6. Lactic acid formed in muscle reaches the liver and becomes pyruvic acid. By gluconeogenesis, pyruvic acid becomes glucose. Glucose reaches the muscle and is utilised in its contraction. These cyclical events between muscle and liver constitute.
Ans: Cori Cycle

 

7. Red pigment that store Oxygen in a muscle-
Ans: Myoglobin

 

8. The substance that increases in quantity in an actively contracting muscle-
Ans: Lactic acid

 

9. Swinging movements, attachment and detachment of cross bridges from their filaments of a myofibril constitute
Ans: Rachet Mechanism

 

10. H-zone of myofibril consists of-
Ans: Myosin

 

11. Assertion (A): Striated muscles show fatigue.
    Reason (R): Accumulation of lactic acid leads to fatigue in a muscle.
Ans: A, R are true. R is correct reason for A.

 

12. Assertion (A): When creatine phosphate gets exhausted, the third source of energy is used during muscle contraction.
    Reason (R): Oxidation of glucose begins when creatine phosphate is exhausted.
Ans: A, R are true. R is correct reason for A.

 

13. Study the following:

The incorrect combinations among the above are
Ans: b - c

 

14. Arrange the following in correct sequence from edge to centre in a sarcomere.
    a. M - Line       b. H - Zone        c. Z - Line      d. I - Band
Ans: c-d-b-a

 

15. Assertion (A): Rachet mechanism is basis for sliding filament theory.
    Reason (R): The swinging movements of cross bridges maintain this mechanism.
Ans: A & R are true. R is correct reason for A.

 

16. Cranium of man is formed by-
Ans: Eight bones

 

17. Keystone bone of cranium of man-
Ans: Sphenoid

 

18. Scroll like bones in facial region of man-
Ans: Conchae

 

19. Match the following.

A. Malleus I. Nasal bones
B. Incus II. Hyomandibular
C. Stapes III. Quadrate
D. Conchae IV. Articular

           A    B   C   D
Ans:  IV   III  II   I

 

20. Number of cervical vertebrae in man-
Ans: 7

 

21. Manubrium, body and xiphoid process are components of-
Ans: Sternum

 

22. The following are the statements about ribs of man-
    a. The rib cage of man is formed by 12 pairs of ribs
    b. Last two pairs of ribs are described as floating ribs
    c. First seven pairs of ribs are called pseudoribs
    d. Five pairs of ribs are the true ribs.
Identify the incorrect statements
Ans: c - d

 

23. The longest bone in human body is-
Ans: Femur

 

24. Match the following.

A. No. of bones in appendicular skelton I. 22
B. Skull bones II. 206
C. Human Skeleton III. 92
D. Axial Skeleton IV. 80
  V. 120

           A    B    C    D
Ans:  V    I    II   IV
25. Acromin process is a part of-
Ans: Scapula
26. Assertion (A) : Shoulder joint allows free movement in more than one plane.
    Reason (R) : Shoulder joint is formed by a ball and socket joint.
Ans: A & R are true. R is correct reason for A.

27. Match the following.

A. Ball and Socket joint I. Joint at Wrist
B. Hinge joint II. Joint between atlas & axis
C. Rotatory joint III. Knee joint
D. Gliding joint IV. Hip joint
  V. Thumb joint

         A    B   C   D
Ans: IV   III  II    I


28. Rapid Spasms, repeated and prolonged contractions of muscles is -
Ans: Tetany

 

29. In man, the joint between thigh and shank is-
Ans: Hinge Joint

 

30. The following are the bones in fore limb of man
       a. Meta carpals    b. Humerus    c. Carpals    d. Radius ulna     e. Phalanges
Arrange these bones in correct sequence from upper arm to hand
Ans: b-d-c-a-e

 

31. Which one of the following is wrongly matched?
1) Myosin - Contractile protein                  2) Tendon - Connective tissue
3) Red muscle - Myoglobin                         4) Troponin - Fibrous protein
Ans: 4(Troponin - Fibrous protein)

 

32. Lactic acid formed in muscle during contraction of muscle is converted into glucose in-
Ans: Liver

 

33. Match the following.

A. Tendon I. Lactic acid
B. Ligament II. Tail Vertebrae
C. Fatigue III. Tonus
D. Coccyx IV. Muscle to bone
  V. Bone to bone

          A    B    C    D
Ans: IV   V    I    II

 

34. The part of brain responsible for formation and recall of memory is-
Ans: Hippocampus

 

35. The transverse nerve band in the cerebrum that coordinates the left and right cerebral hemispheres is-
Ans: Corpus callosum

 

36. Study the following.
    a. The peripheral grey matter of cerebrum in man is called cortex
    b. In man, cerebral cortex is thrown into a number of folds called gyri
    c. The grooves among gyri are known as sulci
    d. Cerebrum is the main centre for hearing and vision
Pick out the Wrong Statement
Ans: d

 

37. Anterior Choroid plexus is formed in
Ans: Epithalamus

 

38. Match the following.

A. Thalamus I. Relay centre
B. Corpora quadrigemina II. Coordinates sensory and motor impulses
C. Cerebrum III. Equilibrium
D. Pons varoli IV. Memory centre
  V. Vision & hearing

         A    B    C    D
Ans: II   V   IV   I

 

39. Arbor vitae is the-
Ans: White matter spread like branches of tree in cerebellum

 

40. Pneumotaxic centre lies in-
Ans: Pons varoli

 

41. Read the following statements
    a. Mid brain, pons varoli and medulla oblongata are together called brain stem
    b. Paracoels are connected to diacoel through iter
    c. Heart beat, respiration, swallowing, cough etc., regulating centres lie in medulla oblongata
    d. Cerebellum is also called gyroscope of the body
Among the above, correct statements are
Ans: a, c, d

 

42. Match the following.

A. Foramen Manro I. Skull
B. Foramen Magnum II. Crocodile
C. Foramen Ovalis III. Brain
D. Foramen Penizza  IV. Liver
  V. Heart

          A    B    C    D
Ans: III   I    V    II

 

43. Conical terminal part of spinal cord is called-
Ans: Conus medullaris

 

44. The narrow longitudinal tube in spinal cord is-
Ans: Central canal

 

45. Sensory cranial nerves in man are-
Ans: I, II, VIII

 

46. Nature of spinal nerves is-
Ans: Mixed

 

47. Assertion (A): Sympathetic division is also known as thoraco lumbar out flow.
 Reason (R): Cell bodies of preganglionic neurons lie in thoracic and lumbar regions of spinal cord.
Ans: A & R are true. R is correct reason for A.

 

48. In addition to nerve cell, all or none response is exhibited by
Ans: Muscle

 

49. Study the following which are related to responses of Na and K voltage gated channels.


The incorrect combination is
Ans: b

 

50. The following are different parts in the route of a reflex action.
   a. Afferent neuron         b. Effector organ       c. Stimulus            d. Response
   e. Motor neuron            f. Receptor             g. Interneuron
The correct sequence is
Ans: c - f - a - g - e - b - d

 

51. Match the following.

A. Exteroceptors I. Walls of Blood Vessels
B. Interoceptors II. Internal ear
C. Proprioceptors  III. Temperature
D. Thermoreceptors IV. Vision

           A   B    C   D
Ans: IV   I    II   III

 

52. Enzyme in human tears is-
Ans: Lysozyme

 

53. Alzheimer's disease in man is due to deficiency of-
Ans: Acetyl Choline

 

54. Match the following.

 A. Fovea  I. Provides opening for entry of light
B. Iris II. Transduces RGB light
C. Pupil    III. Transmits information to CNS
D. Lens IV. Control of amount of light entering
E. Optic nerve  V. Focus light on retina

          A    B    C   D   E
Ans:  II   IV   I    V   III

 

55. Match the following-

A. Sacral nerves   I. 1 pair
B. Thoracic nerves II. 8 pairs
C. Coccygeal nerves III. 7 pairs
D. Cervical nerves IV. 12 pairs
  V. 5 pairs

          A    B   C    D
Ans:  V   IV   I    II

 

56. Assertion (A): The imbalance in concentration of Na+ and K+ and proteins generates resting potential
    Reason (R): To maintain the unequal distribution of Na+ and K+, the neurons use electrical energy.
Ans: A is true but, R is wrong.

 

57. Trigeminal nerve is-
Ans: V

 

58. Parkinson's disease in man is due to difficiency of-
Ans: Dopamine

 

59. Glands associated with the ear in man-
Ans: Ceruminous glands

 

60. Organ of corti is-
Ans: Hearing apparatus