• facebook
  • whatsapp
  • telegram

ANIMAL DIVERSITY

1. Study the following and find out which one is correct about a Sponge, a Leech, a Dolphin and a Penguin.
     1) Penguin is homeotherm and others are poikilotherms.
     2) Leech is fresh water form and others are marine forms.
     3) Sponge has collar cells which are not found in other three.
     4) All are bilaterally symmetrical.
Ans: 3(Sponge has collar cells which are not found in other three.)


2. Match the following:

A) Cnidoblasts I) Platyhelminthes
B) Choanocytes II) Ctenophora
C) Flame cells III) Porifera
D) Nephridia IV) Cnideria
E) Comb plates V) Annelida

Ans: A     B    C   D   E
         IV   III    I    V    II

 

3. Which of the following is called venus flower basket ?
        1) Spongilla                 2) Sycon                 3) Euplectella                 4) Cliona
Ans: 3 (Euplectella )


4. Canal system is characteristic of
Ans: Sponges


5. Classification of Porifera is based on
Ans: Skeleton


6. Match the following:

A) Hyalonema I) Fresh water sponge
B) Euspongia II) Dead man's fingers
C) Chalina III) Bath sponge
D) Spongilla IV) Glass rope sponge

Ans:  A     B    C    D
         IV    III    II     I

 

7.  Observe the following. 

Find out the correct combinations from the above
Ans: b - c


8. Assertion (A): Pinacoderm and choanoderm are not true epithelial layers.
  Reason (R): Pinacoderm and choanoderm lack basal lamina and cell junctions.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.


9. In simple type of canal system, the direction of water flow is
   a. Spongocoel    b. Ostia    c. Outside  d. Osculum
Ans:  b  a   d   c

 

10. Read the following statements:
    a. Sycon contains calcareous spicules.
    b. Spongilla is a marine sponge.
    c. Euplectella has siliceous spicules.
    d. Characteristic feature of Porifera is water vascular system.
   Among the above, the wrong statement is
Ans: d


11. Biradial symmetry and lack of cnidoblasts are the characteristic features of
Ans: Pleurobrachia and Beroe


12. Characteristic larva of Cnidarians is
Ans: Planula


13. 'Portuguese man of war' is
Ans: Physalia


14. Polymorphic Cnidarian
Ans: Physalia


15. Red stony coral is
Ans: Corallium


16. Match the following:

A) Obelia I) Sea anemone
B) Aurelia II) Sea pen
C) Adamsia III) Jelly fish
D) Gorgonia IV) Sea fur
E) Pennatula V) Sea fan

Ans:  A     B   C    D    E
         IV    III    I     V     II


17. Study the following:    

The wrong combination(s)
Ans: 
c


18. Assertion (A): Scyphozoans are commonly called jelly fishes.
    Reason (R): Scyphozoans contain large amounts of mesoglea.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.


19. Study the following and find out the wrong statement.
    1) Cnidaria includes Sea Walnuts, Comb jellys or Sea goose berries.
    2) Ctenophores have biradial symmetry.
    3) Pleurobrachia has comb plates that help in swimming
    4) Larva of Ctenophores is cydippid.
Ans: 1 (Cnidaria includes Sea Walnuts, Comb jellys or Sea goose berries.)


20. Study the following and pickout correct statement(s).
    a. Scyphozoans are solitary and free swimming forms
    b. Gastrovascular cavity of Adamsia is divided into chambers by mesenteries.
    c. Acnidarians have lasso cells or colloblasts
    d. In Hydrozoa, Cnidoblasts are found in ectoderm only
Ans: a, b, c, d

 

21. Turbellarians are free living
Ans: Flatworms


22. Primary function of flame cells is
Ans: Osmoregulation


23. Match the following:

A. Dugesia I. Blood fluke
B. Fasciola II. Turbellarian
C. Taenia III. Liver Fluke
D. Schistosoma IV. Tapeworm

Ans: A    B    C   D
        II    III    IV    I


24. Assertion (A): Tapeworms are acoelomates.
    Reason (R): They lack gastrovascular cavity.
Ans: Both A and R are true. R is not correct explanation for A.

 

25. Study the following and find out the wrong statement.
    1) Trematodes are commonly called tapeworms
    2) Larva of turbellarians is Muller larva
    3) Tapeworms exhibit pseudometamerism
    4) Flatworms are triploblastic acoelomates
Ans: 1 (Trematodes are commonly called tapeworms)


26. Which of the following statements is wrong?
    1) Roundworms are pseudocoelomates
    2) Nematodes have flame cells for excretion
    3) Larva of Ascaris perform extra intestinal migration
    4) Certain nemotodes have phasmids
Ans: 2 (Nematodes have flame cells for excretion)


27. Assertion (A): Tapeworm, Roundworm, Pinworm are intestinal parasites of man.
    Reason (R): Improperly cooked food is one of the sources of infection.
Ans: Both A and R are true R is correct explanation for A.

 

28. One of the following is not related to nematoda.
    1) Body without circular muscles
    2) Amphids and Phasmids are sense organs
    3) H - shaped excretory tubes
    4) Haemolymph is pseudocoelom
Ans: 4 (Haemolymph is pseudocoelom)


29. Assertion (A): Nematodes exhibit sexual dimorphism.
    Reason (R): Males are short, with cloaca and copulatory spicules.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.


30. Study the following.
    a. Body of nematodes is covered by cuticle formed by collagen.
    b. Nematodes exhibit eutely
    c. Trichinella has no phasmids.
    d. Trichiuris belongs to the class phasmidia of Nematoda.
Correct statements are

Ans: a - b - c


31. Which of the following is not correctly matched?
    1) Annelida – Enterocoelomata                 2) Platyhelminthes – Acoelomata
    3) Arthropoda – Schizocoelomata             4) Nematoda – Pseudocoelomata
Ans: 1 (Annelida – Enterocoelomata)


32. Characteristic feature of Annelida is
Ans: Metamerism


33. Sea mouse belongs to
Ans: Annelida


34. Anticoagulant secreted by Leech
Ans: Hirudin


35. Ragworm and lugworm belong to
Ans: Polychaeta


36. Tubifex lives in
Ans: Fresh water


37. Choose the correct combination(s)

Ans: a - b


38. Assertion (A): Fertilisation in Leeches is internal
    Reason (R): Male has cirrus.
Ans: A is true. R is wrong.


39. Body wall of Pheretima has the following layers
    a. Dermis          b. Muscles             c. Cuticle        d. Parietal layer          e. Epidermis
Correct sequence from out side to inside
Ans: c - e - a - b - d


40. Study the following statements:
    a. Leeches have botryoidal tissue in the body cavity
    b. Development of polychaetes is direct
    c. Pontobdella is an oligochaete
    d. Larva of polychaetes is trochophore
Identify the wrong statements.
Ans: b - c


41. Assertion (A): Arthropoda are the most successful of all the known animal groups.
    Reason (R): Arthropods exhibit greatest adaptive radiation and have adapted for diverse habitats.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.


42. Two common characters found in centipede, cockroach and crab are
Ans: Jointed legs and chitinous exoskeleton


43. Respiratory organs of spiders and scorpions
Ans: Book lungs


44. Crustaceans differ from insects in having
Ans: Two pairs of antennae


45. Following pair of insects are economically useful to man
             1) Apis, Periplaneta                     2) Bombyx, Aedes        
             3) Bombyx, Laccifer                   4) Laccifer, Cancer
Ans: 3 (Bombyx, Laccifer )


46. Match the following.

A) Xiphosuria I) Julus
B) Arachnida II) Daphnia
C) Crustacea III) Scolopendra
D) Chilopoda IV) Limulus
E) Diplopoda V) Aranea
  VI) Musca

            A    B    C   D    E
Ans:  IV   V    II    III    I

 

47. Study the following statements and identify the correct ones.
             a. Lepisma is a hexapod
             b. In diplopods maxillae form the gnathochilerium
             c. Centipedes lack poison claws
             d. Prawns belong to Chelicerata
Ans: a - b


48. Match the following.

A) Limulus I) Centipede
B) Palamnaeus II) Prawn
 C) Palaemon  III) Millipede
D) Scutigera IV) King crab
E) Spirostreptus V) Scorpion

             A    B    C    D    E
Ans:  IV    V    II    I     III

 

49. Assertion (A): Limulus is described as a living fossil.
    Reason (R): It remains unchanged through millions of years.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.


50. Study the following.


Correct combinations among the above.
Ans: a - b - c - d


51. Assertion (A): In many gastropods, the anus and mantle cavity are placed anteriorly above the head.
    Reason (R): During development of gastropods torsion in visceral mass occurs.
Ans: Both A and R are true. R is correct explanation for A.

 

52. In molluscs the function of osphradium is
Ans: Testing purity of water


53. Which of the following is not a larva of molluscs?
    1) Pluteus               2) Trochophore                 3) Veliger              4) Glochidium
Ans: 1 (Pluteus)


54. Pearl are formed by-
Ans: Pinctada


55. Match the following.

A) Aplacophora I) Neopilina
B) Polyplacophora II) Doris
C) Monoplacophora III) Pulsellum
D) Gastropoda IV) Lepidoplurus
E) Scaphopoda  V) Pinctada
  VI) Chaetoderma

          A    B    C   D    E
Ans: VI    IV    I    II   III

 

56. Study the following and identify the correct statements.
    a. Cephalopods have ink gland and closed circulatory system.
    b. Stomach of pelecypods contain crystalline style, which helps in digestion of carbohydrates.
    c. Pila is a typical scaphopod
    d. Bivalves lack radula
Ans: a - b - d


57. Match the following.

A) Octopus I) Pearl oyster
B) Pinctada II) Sea lemon
C) Dentalium III) Connecting link
D) Doris IV) Devil fish
E) Neopilina V) Tusk shell

            A    B    C    D    E
Ans:   IV    I     V    II    III

58. Study the following statements about echinoids.
    a. Movable spines are present.
    b. Aristotle's lantern is present.
    c. Madreporite is aboral.
    d. Echinoids live in fresh water.
    Among the above, correct statements are
Ans: a - b - c


59. Pentacrinoid is the larva of
Ans: Crinoidea


60. Respiratory trees are found in
Ans: Holothuroidea